tips på vårstädning

Tips på vårstädning runt hemmet

Nu är det snart dags för vårstädning! Det sipprande ljudet du hör utanför från stuprören är ljudet av våren. Temperaturerna ökar och den sista högen av snö smälter gradvis bort. Liv börjar spira, såsom maskarna i marken, och vi får chansen att se tillbaka och ärligt säga, ”Det var ju inte en så dålig vinter?” Nu kommer uppgiften att kartlägga vinterns potentiella skador och få våra hem redo för lite strålande solsken.

Vårstädning som är enkel, effektiv och nästan rolig

Här är några tips på vårstädning som hjälper ditt hem att återhämta sig efter vintern.

Rensa stuprännor

1) Vårregn gör mer än bara ge våra trädgårdar önskvärt vatten, det leder också till potentiella problem. Kontrollera att dina stuprännor inte läcker eller i vissa fall lossnat. Dessa kommer att vara prioritet nummer ett att fixa eftersom marken redan är mättad med av tinande frost. Ytterligare vattenmängder nära din fastighetsgrund sätter din källare i ökad risk för läckage. Se till att ditt totala system för bortforsling av vatten fungerar ordentligt, är fria från skräp och att dina stuprör leder bort vatten från ditt hem.

Se över taket efter läckor

2) Även om det inte var en hård vinter, gick ditt tak ändå igenom utmaningar. Regn, snö och is har fryst och tinats om vartannat, så gör en inspektion från marken. Se om du kan upptäcka att något saknas eller skadade områden när du vårstädar. Om ditt tak börjar bli gammalt, kanske du vill börja budgetera för ett nytt. Ett skadat tak är den perfekta platsen för vatten att tränga in i ditt hem genom och göra ett litet problem till en katastrof.

Rengör filter på värmepumpar och byt batterier på brandvarnare

3) Det är dags att kontrollera batterier och filter vid en vårstädning. För det första är skiftet till sommartid en av de enklaste tidpunkterna att komma ihåg att byta batterier på alla rökdetektorer och kolmonoxiddetektorer. För det andra har din öppna spis tuggat hårt hela vintern. Chansen är att filtret är igensatt med damm och skräp. Ett smutsigt filter tvingar din öppna spis eller dina AC-enheter att arbeta hårdare … vilket innebär att du måste arbeta längre och hårdare själv för att betala för det.

Rengör uppfart och veranda när du ska vårstäda

4) Rengör, rengör, rengör. Uppfarter och verandor är perfekta platser för vinterrelaterade icke-önskvärda inslag att samlas på. Dessa områden måste inspekteras för skador och repareras vid behov. Skador på en träbyggnad eller sprickor i en uppfart försvinner inte på egen hand och förvärras om de inte får uppmärksamhet.

Underhåll gräsklipparen

5) Ge gräsklipparen lite kärlek under din vårstädning. Det kommer inte dröja länge innan gräsklipparna i grannskapet börjar höras, och nu kan det passa att kontrollera oljan, vässa blad, rengöra eller byta tändstift och hälla i mer drivmedel. Du vill inte ha några överraskningar när du ska ge dig ut och klippa gräset för första gången under året.

Kontakta en bra städfirma i Enköping för prisinformation gällande städhjälp.